Pokeri on rautaista itsekuria ja tyyntä strategiaa vaativa peli. Pokeripöytä on perinteisesti mielletty miesten pelikentäksi ja naiset koristivat kasinoita pitkään sivurooleista käsin. Maailman tasa-arvoistuessa myös pokeripöytiin nousee yhä useampia naisia.

Naispelaajat korostavat pokerin olevan ajattelupeli, jossa fyysisellä voimalla tai sukupuolella ei ole merkitystä. Heille jokainen turnaus, jossa miehet ja naiset pelaavat yhdessä on vapauden ja tasa-arvon toteutumisen symboli.

 

Ammattilaispelaajat Liv Boeree, Sara Chafak ja Jennifer Tilly haastavat mielellään vanhentuneet stereotypiat. Näiden kauniiden strategien noustessaan pelipöytään, vastustajat haastaa kuumottavan kauneuden ja viileän älyn kiehtova koktaili.

 

 

Liv Boeree

 

Yksi tunnetuimmista pokeritaivaan tähtösistä on englantilainen Liv Boeree. Boeree on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä naispelaajista. Hän on myös astrofyysikko, malli ja TV-juontaja.  

 

Akateemiselta taustalta kansainvälisiin pokeripöytiin siirtynyt Boeree löysi tiensä pelin pariin isobritannialaisen realityohjelman kautta vuonna 2015. Pian ohjelman päättymisen jälkeen hän alkoi juontaa pokeriohjelmia ja lopulta pärjätä pöydissä myös itse.

 

Nykyinen pokerin ammattilainen kertoo usein pilke silmäkulmassa, että istuessaan pokeripöytään ensimmäisiä kertoja hän oli isoegoinen ja koppava, juuri valmistunut akateemikko ja kiittää pokeria, sanoen pelin palauttaneen hänet maan pinnalle. Pokeripöydässä siitä, kuinka monta maailman historian yksityiskohtaa pelaaja sattuu muistamaan, tai kuinka älykäs pelaaja kuvittelee olevansa, ei ole apua. Pokerissa on kyse epävarmuudesta. Monimutkainen peli haastaa halumme yksinkertaistaa maailma mustavalkoiseksi. Pokeri opettaa kyseenalaistamaan ja tekemään päätöksiä.

 

Liv on puhunut julkisuudessa paljon siitä, kuinka pokeri on opettanut hänelle tärkeitä monia taitoja joita voi soveltaa jatkuvasti myös arjessa. Elämä, kuten pokeri, on taidon ja tuurin monimutkainen peli. Voimme kehittää taitojamme ja rakentaa strategioita, mutta lopulta emme koskaan voi täysin kontrolloida lopputuloksia. Pokeripöydässä todennäköisyys ja tarkkuus ovat tärkeitä onnistumisen elementtejä. Peli voikin opettaa ajattelemaan tehokkaammin ja tekemään nopeita, perusteltuja päätöksiä. Päätöksentekotaidoista on hyötyä kaikilla elämän osa-alueilla.

 

Liv kertoo oppineensa pokerin kautta ajattelemaan numeroissa ja huomanneensa kaiken kommunikaation tehostuvan kun asioiden todennäköisyydet ajattelee ja ilmaisee selkeästi. Hän kommunikoi nykyään epämääräisten konseptien kuten ”joskus” tai ”ehkä” sijaan numeroissa, jotka kaikki tulkitsevat samoin.

 

Naiset ohjeistavat usein toisiaan luottamaan tunteisiinsa ja intuitioonsa. Boeree muistuttaa, että tuntemusten tulisi olla vain yksi päätöksenteon työkaluista. Aavistuksia ja vatsaa kannattaa kuunnella arjen tilanteissa, joista on jo kokemusta. Pokeritähti painottaa kuitenkin, että tiukka analyysi on tarpeen uusissa tilanteissa navigoidessa ja elämän tärkeimpiä päätöksiä tehdessä. Tunteet tulevat ja menevät, faktat pysyvät.

 

 

 

Sara Chafak

 

Suomalainen Sara Chafak kohautti vuonna 2014 bluffaamalla pokerilegenda Ronnie Bardahia suorassa lähetyksessä. Kaunottaren viileä bluffi oli yksi vuoden kuumimmista pokerikohokohdista.

 

Suuri yleisö tuntee Chafakin parhaiten Miss Suomena. Helsingissä kasvanut, marokkolaisen isän ja suomalaisen äidin tytär tunnustaa olevansa perfektionisti ja sanoo mottonsa olevan ”kaikki tai ei mitään”. Hän pyrkii olemaan parempi versio itsestään päivittäin.

 

Chafak vannoo unelmien nimiin ja voikin listata monta jo toteutunutta, Miss Finland -tittelistä armeijaan ja pokeritähteyteen. Miss Suomi -tavoitteen Sara asetti itselleen jo 6-vuotiaana. Muut lapset kiusasivat häntä väittäen ettei missiys ollut mikään oikea ammatti, mutta Chafak tiesi jo varhain haluavansa viihdealalle. Päämäärätietoisuus kannatti ja Chafak kruunattiin Miss Suomeksi vuonna 2012. Chafak ei koe missin olevan objekti, vaan tärkeä esikuva, joka edustaa kotimaataan maailmalla.

 

Pokeriin Sara tutustui poikaystävänsä kautta 19-vuotiaana ja on pelannut aktiivisesti siitä lähtien. Hän nauttii adrenaliinia nostattavan pelin tarjoamista monipuolisista haasteista. Chafakin mukaan parasta pokerissa on jatkuva oppiminen.

 

Markkinointia opiskelevaa kaunotarta kiehtoo erityisesti pelin psykologinen puoli. Chafak kertoo nettipokerin painottuvan vahvasti analyyttiseen todennäköisyyksien laskelmointiin. Hän sanoo itse nauttivansa eniten vastustajien ja tilanteiden lukemisesta kasvotusten liveturnauksien puitteissa, joissa eri persoonallisuustyyppejä edustavat vastustajat pelaavat usein varsin erilaisilla strategioilla.

 

Pokerimaailma on kaukana missikisojen todellisuudesta. Chafak kuvailee pokeria kestävyyslajiksi. Hientuoksuiset turnauspäivät kestävät jopa yhdeksän tuntia. Hänen mukaansa pokerin pelaaminen on hiljaista neuvottelua. Oma strategia ei saa paljastua vastustajille. Vain pokalla pärjää ja pulssin on pysyttävä hallinnassa.

 

Chafak huomioi, että tytöttely on tavallista harrastelijatason pelipöydissä, mutta harvinaisempaa isompien summien ammattilaispelipöydissä.

 

 

 

Jennifer Tilly

 

”J Tilla the Killa” ja ”The Unabombshell” – lempinimillä tunnettu aasialaiskanadalainen brunette Jennifer Tilly on yksi maailman tunnetuimmista naispokerinpelaajista.

 

Vielä tunnetumpi Tilly on kuitenkin Oscar-ehdokkuuden saavuttaneena näyttelijänä. Pokerin pariin hän löysi tiensä näytellessään Antaa palaa -uhkapelielokuvassa 80-luvun lopulla. Näyttelijätär siirtyi valkokankaalta pokeripöytiin muutamia vuosia myöhemmin pokeria ammatikseen pelaavan poikaystävänsä Phil Laakin kannustamana.

 

Tilly ei epäile hyödyntää naisellisia avujaan pelipöydässä. Usein avokaulaisissa asuissa pelaava näyttelijätär on kommentoinut strategiaansa huomauttamalla, että ammattilaispelaajia ei voi kaula-aukolla harhauttaa. Tillyn mukaan vakavat vastustajat ”eivät katsele sinun pariasi vaan keskittyvät omaan pariinsa.”

 

 

Kaunista strategiaa

 

Pokeri, kuten elämä, on uhkapeli jossa menestymiseen tarvitaan tavoitteita ja tiukkaa tilanneanalyysia, fokusta, pokkaa ja päämäärätietoisuutta.

 

Myös kauneus voi olla pääomaa ja kauneudenhoito huolella toteutettua strategiaa. Hiottu kauneus, viileä pokka ja hallittu käytös ovat aina kuuluneet menestyksekkäiden naisten strategisiin työkaluihin. Ehkä pokeri siten lopulta onkin varsin feminiininen peli.

 

Liittyvät artikkelit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.